Barsi Balázs atya konferenciabeszéde nagyböjt I. vasárnapján.

 

 

Barsi Balázs atya konferenciabeszéde nagyböjt II. vasárnapján.

 

Barsi Balázs atya konferenciabeszéde nagyböjt III. vasárnapján.

 

Barsi Balázs atya konferenciabeszéde nagyböjt VI. vasárnapján.

 

 

Barsi Balázs atya konferenciabeszéde nagyböjt V. vasárnapján.

 

 

A jézusi élet teljessége kifelé éppen abban mutatkozik, hogy minden kiüresedésünk, szolgálatunk, megalázódásunk ellenére, sőt inkább ezeken belül érvényesül bennünk a jézusi jóság és szeretet. Ma nem csodás jelekre várnak a tömegek, nem rendkívüliségre, hanem pusztán az emberséges emberre. Mert ez a legnagyobb, amit adhatunk jézusi tökéletességünkben.

Már itt az ideje, hogy ráeszméljünk a nagy tényre: Isten emberré lett és azért lett emberré, hogy bennünk, a mi személyiségünkben is megjelenjék jósága és emberszeretete.

Tanuljuk meg az igazi szeretetet, emberiességet Jézustól – az Istenembertől. Ez az amit nem értettünk eléggé és Jézus nélkül nem érthet meg most sem senki.

Mindig mindenki előtt és mindenkivel szemben ez az emberséges szeretet jellemző Jézusra. Barátai, ellenségei, az igazak és bűnösök, rajongója és elárulója egyaránt érzi ezt az emberséges jóságot.

De ha Jézus külsejét tekintve úgy jelent meg, mint ember, mennyivel inkább kell nekünk is mindig így mutatkoznunk. Sohasem lehetünk embertelenek testvéreinkkel szemben. Sohasem süllyedhetünk az emberiesség szintje alá.

Fontos erény ez – noha nem dicsekedhetnek vele nagyon sokan. Annál inkább tartsák ezt erényüknek a Krisztusnak átadott emberek. Önátadásunk értelmében legyenek mindig emberséges, krisztusi jóságban élő emberek – mindenkivel szemben.

Ehhez egy másik erényre is szükségünk van: a teljes engedelmességre a halálig. Olyan értelemben, ahogy azt Krisztus magára alkalmazta: „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, hogy elvégezzem művét” (Ján. 4,35).

A mi eledelünk Isten akarata legyen. Csak az Ő terveihez stílusához szabott élet által lehetünk jóságosak, emberségesek halálunkig. Ha ezt vállaljuk, nem csak az önzés, az egyéni vágyak, hanem a külső nehézségek özöne is ránk zúdul az emberek értetlenségével együtt. Ellene mond ennek az emberi bölcsesség, amely nem lát úgy a jövőbe, mint az Isten. Ellene mond mások ösztönzése, szemkápráztató sikere, szabadossága, fékezetlensége. Kedvünk sokszor elhagy. A magunk útját szeretnénk járni … De nem lehet.

Amit Atyánk jelölt ki nekünk, azt a művet kell megoldanunk. Nem mást, nem elképzeltet, hamisat, amit magunk álmodtunk ki magunknak. Ennél sokkal nagyobbat: az Istenét!

 

Ehhez hűség, kitartás, nagy áldozatvállalás és minden erény összessége szükséges, főként ha életünk útja az Atya művének teljesítése érdekében a Golgotára kanyarodik fel.

Nem egyszer a Mester maga teszi vállunkra a keresztet, amelyet Ő hordozott. Most nekünk kell viselnünk. Talán halálig, a kereszthalálig. Ekkor is kitartani emberies jóságunkban, nem szidalmazni, nem elkeseredni, nem esni kétségbe, sőt Jézussal felemelkedni Istenhez – ez már isteni szeretet.

Csak így szabadulunk meg gőgünk, kapzsiságunk, haragunk és más szenvedélyünk rabságából végleg.

Minden nagy lélek valamiképpen súlyos keresztet hordoz, éppen az önátadás, az azonosulás miatt. Azért mert részt kér és részt vesz Jézus életében. Sorsközösséget vállal mindenben Jézussal. Ezt erősíti meg az apostol: „Testünkben Jézus kínszenvedését hordozzuk szüntelen, hogy Jézus élete is megnyilvánuljon testünkön” (Kor. 4,10).

Ne gondoljuk azonban, hogy erre képtelenek vagyunk, vagy ennek a keresztnek terhe alatt összeroskadunk. Nem. Éppen abban áll ennek a jézusi életnek szépsége, hogy ez az áldozat örömmel tölti el a lelket, boldoggá teszi, mert ilyenkor már Jézus él benne és a Szentlélek tölti be erőinek teljességével és egész egyénisége fölszabadul a legszebb szeretetre – személye már minden áldozat elviselésére képes.


forrás:
Rendesi M. György – Egyéniségünk Kibontása

Az ember, aki hallani akar és látni, aki nem zárja el szívét,
az kérdéseire magától Istentől kap választ, és meglátja őt,
aki az Igazság.

Betelik a Szentlélekkel és az ő szócsöve lesz,
nem emberi szavak és szándékok közvetítője többé.


forrás: 
Barsi Balázs - Magasság és Mélység

süti beállítások módosítása