Az Úr Jézus követésében nincs megállás. Az elakadás már távolodás és nem követés. Aki a Mester mellett kitart, az sohasem mondhatja: nincs tovább, elértem a végső lehetőséget.

A keresztény egyéniségnek éppen az a szépsége: hogy mindig jobban és mélyebben közelíti meg Krisztus tökélestességét. Nem nyugszik, nem elégszik meg az elért eredményekkel.

Érzi sejti a nagy kincseket, a kimeríthetetlennek ismert gazdagságot. Addig imádkozik, addig szereti, addig szemléli szívében lakozó Mesterét, ameddig új fényét, új szépségét, új tökéletességét fel nem ismeri, s azt követi.

 

forrás:

Rendesi M György - Egyéniségünk kibontása

Először önmagát szereti az ember önmagáért. Azután kezdi önmaga miatt Istent szeretni, mert érzi, hogy Isten nélkül nem boldogul.

Ha már így szereti, akkor lassan rájön Isten végtelen tökéletességére, szépségére, jóságára. Ekkor kezdi szeretni Istent önmagáért. De ebben is tovább fejlődik és ekkor már önmagát és mindenkit Istenért szeret, mert Isten szeretetében oldódik meg minden szeretet, egyedül Ő az értelme, szépsége, gazdagsága minden szeretetnek. 

Szent Bernát

A földön egyetlen létezőt sem nyomaszt a világnak ez az értelmetlensége, csak az embert.

Ő képes egyedül meglátni és átérezni, hogy a teremtett világ minden szépsége hiábavaló és elégtelen önmagában, hogy a végső ok és végső cél nélkül az élet végtelenül unalmas és sivár.

Van a létezés értelmetlenségének olyan éles észlelése és olyan félelmetesen pontos és hiteles kifejezése, amely jobban kiált a végső értelem, Isten után, mint sok szépen megfogalmazott, de a jelenségek felszínén megragadó imádság.

Aki látja az emberi élet s az egész világmindenség létezésének értelmetlenségét Isten nélkül, az – bár talán észre sem veszi – ott áll Isten színe előtt.

Barsi Balázs OFM

Ne elégedj meg kevesebbel, mint Isten legjobb tervével életedre. Ha ez azt jelenti, hogy keresztül kell menned a konfliktusok alagútján, menj át rajta. Az alagút közepén sötét lesz, és vissza akarsz majd fordulni a világosba, de tovább kell menned, ameddig ki nem jössz a másik oldalon a fénybe.

Meg kell járnunk a sötétséget, mielőtt megláthatnánk a világosságot.

forrás:
Rick Warren - Napi Remény / Örsy László - Boldogok a keresők.

süti beállítások módosítása